Domaine de la Tour du Bon – Bandol

Domaine de la Tour du Bon – AOC Bandol

Mitt i det undersköna Bandol ligger Domaine de la Tour du Bon, som är en av de ursprungliga vingårdarna i distriktet. Här började man göra kvalitetsvin i mitten av 1900-talet. 1968 köptes gården av familjen Hocquard som utvecklade vinodlingen. Idag drivs vingården av dottern Agnès som även är vinmakare. Hennes målmedvetna arbete har lett till att vinerna rankas bland de yppersta i Bandol.

Tour du Bon med sina 12 hektar ligger på en höjd i söderläge med Medelhavet vid horisonten. Vinodlingarna omges av skogsridåer av pinjer vilket ger skydd mot den kalla mistralen. Jorden är en blandning av kalkrik lera, sand och sandsten. Vinstockarna är i genomsnitt 30 år gamla. Odlingen är helt ekologiskt. Skörden är låga 30 hektoliter per hektar. Klassiska vintillverkningsmetoder. Ingen bevattning får förekomma. Varje skörd får sin speciella karaktär beroende på vädret och övriga förutsättningar just detta år.

Vinstockarna är 50% Mourvèdre, 26% Grenache, 4% Cinsault, 4% Clarette och 2% Rolle. Druvorna plockas för hand i september alltefter hur de mognar i olika delar av vingården. Rosé och vitt vin mognar 6 månader i ståltankar. Det röda vinet lagras minst 18 månader på ekfat. Därefter tappas vinerna på flaska. Vitt och rosé filtreras lätt.

I Bandol görs de bästa vinerna i Provence. Dom står sig också väl i en jämförelse med de bästa i hela Frankrike. Här är det unika att basen i all vintillverkning är Mourvèdre-druvan, som ger kraft och karaktär.

Domaine de la Tour du Bon hemsida 

Rosévinet årgång 2014 ansågs av SvD vara ”Systemets bästa”  

Årgång 2011, 2012 och 2015 bedömdes av DN som ”sommarens bästa rosévin”.

Tour Du Bon - Bandol Vin Import

Tour Du Bon - Bandol Vin Import

Tour Du Bon - Bandol Vin Import

Tour Du Bon - Bandol Vin Import

Tour Du Bon - Bandol Vin Import

Agnès – Tour du Bons ägare och vinmakare

Naturvin. Amfora vin. En Sol. Tour Du Bon - Bandol Vin Import

Amforakärlen där En Sol mognar och utvecklas till en extraordinär vinupplevelse

Annibals. Bandol Vin Import