Kruishof Wines – Wellington , Sydafrika

Svenskt vin från Sydafrikas “Shiraz-bälte”

YMER kommer från gården Kruishof i Wellington. En gård ägd av en svensk som ägnat sig åt fruktodling Sydafrika i snart 20 år. På gården har odlats vindruvor i ett par hundra år. Den ligger ett par hundra meter över havet, med soldränkta sluttningar mot norr. Odlingarna består, förutom av betesmark, av granatäpplen och ett litet stycke Shiraz, endast 1 hektar. Här bedrivs ett långsiktigt hållbarhetsarbete i en granngemenskap, Concervancy, tillsammans med ett antal kringliggande gårdar. Vinodlingen är ekologiskt inriktad utan att vara certifierad. Allt görs med omsorg i hantverksmässig skala. Druvklasar väljs ut med omsorg och skördas för hand. Uttaget är, för att vara Shiraz, lågt, ca 5-7 ton.

Vinet är typiskt för dom högkvalitativa shiraz-vinerna från området Swartland / Perdeberg / Wellington i Sydafrikas ”vinområde” i Västra Kapprovinsen. Här är klimat och jordmån idealiska för Shiraz. Soligt och varmt, och med lite ’kärva’ jordar som håller tillbaka de växtglada shiraz-vinrankorna.

Vinet görs av mycket kunniga vinmakare på en biodynamisk gård i närheten. Huvudansvarig är en kvinnlig vinmakare, Marozanne. Vineriet är modernt och även väl lämpat för hantverksmässig vintillverkning under full kontroll. YMER tillverkas, lagras på ekfat och på flaska på ett och samma ställe.

Efter jäsning i rostfria kärl lagras vinet under 16-17 månader på franska ekfat. Resultatet blir ett enastående tilltalande och smakrikt vin.

Very Shiraz! Besök hemsidan

Wines from Kruishof:

Ymer Shiraz 2014

Kruishof Shiraz 2015